Radionica O Upravljanju Medicinskim I Organskim Otpadom

Radionica o upravljanju medicinskim i organskim otpadom

Lukavac, 2. juni 2012. godine – U sklopu projekta „Pravo građana BiH na zdravu životnu sredinu“ koji finansira Evopska unija iz IPA sredstva, a implementira Centar za menadžment, razvoj i planiranje Doboj u partnerstvu sa Udruženjem za zaštitu flore i faune Lukavac, organizovana je radionica na temu Upravljanje medicinskim i organskim otpadom“. Radionica je održana u subotu, 2. juna 2012. godine u motelu ONIKS u Lukavcu.

Na radionici su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija iz Dervente i Lukavca.

Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, je prezentovala trenutno stanje, pravni okvir, strateške pravce i mjere koje se preduzimaju sa ciljem unapređenja upravljanja medicinskim otpadom u BiH. Čedomir Ćorić, Centar za lokalni i regionalni razvoj iz Dervente, je dao pregled stanja kompostiranja u okruženju i Evropi, a zatim je učesnike upoznao sa tehnologijom i vrstama kompostiranja i načinima za pravljenje komposta kod kuće.

Svi prisutni su imali priliku da nauče puno novih činjenica o predmetnim vrstama otpada. Učesnici su izrazili poseban interes da pokrenu projekte za podizanje svijesti građana, edukaciju zaposlenih u javnim ustanovama i iniciranje saradnje između različitih aktera na poboljšanju upravljanja medicinskim otpadom. Takođe, postoji interes da se kompostiranje, kao najpogodnija metoda iskorištenja organskog otpada u našim uslovima, promoviše među stanovnicima ruralnih područja koji na veoma jednostavan način mogu poboljšati kvalitet uzgoja u svojim baštama, a istovremeno napraviti ekonomske i okolišne uštede.