Niskougljični Inkluzivni Razvoj Lokalnih Zajednica

Niskougljični inkluzivni razvoj lokalnih zajednica

U Bosni i Hercegovini je nedavno objavljen početak izrade nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji podrazumijeva da se prilikom izrade sa posebnom pažnjom analiziraju klimatske promjene i njihovi efekti, odnosno da se i Bosna i Hercegovina  priključi procesu tzv. dekarbonizacije ili smanjenja misije CO2 iz svojih energetskih postrojenja. Povećanje energetske efikasnosti, veći fokus na obnovljivim izvorima energije, smanjenje korištenja fosilnih goriva, elektrifikacija transporta i sistema grijanja predstavljaju modalitete kako doprinijeti procesu dekarobnizacije u Bosni i Hercegovini. Ovo su bile neke od poruka upućenih tokom održavanja okruglog stola na temu „Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH“ koji je održan u Doboju, 16.05.2019. godine.

Damir Miljević, ekonomista iz Banja Luke je istakao da se trenutno u svijetu dešava energetska tranzicija. Uvođenje električnih automobila, značajnije učešće obnovljivih izvora energije, prelazak na nove tehnologije su trendovi koji će sasvim promijeniti naš način života i rada. Bosna i Hercegovina trenutno ne posvećuje dovoljnu pažnju tim promjenama, a problem djelimično leži i u prisutnosti nekih starih politka gdje je bitna količina proizvodene električne energije, a ne iz čega je ona nastala.

Učešće na okruglom stolu uzeli su predstavnici gradske uprave Grada Doboj, predstavnici komunalnih preduzeća, obrazovnih ustanova i drugi akteri koji su iskazali interes za ovu temu. Okrugli sto je organozivoan u okviru projekta „Niskugljični inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH“ kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle u saradnji sa Heinrich Ball Fondacijom.