Štedljiva Rasvjeta U Petrovu

Štedljiva rasvjeta u Petrovu

Osvjetljavanje ulica LED rasvjetom snage sobne sijalice zvuči kao fantastična priča. Opština Petrovo je jedna od rijetkih opština u BiH čije ulice obasjava energetski efikasna rasvjeta zahvaljujući projektu koji je realizovao Centar za menadžment, razvoj i planiranje, uz podršku UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene.

Snaga jedne ulične svjetiljke je svega 35 Wata. To je manje od obične sijalice koju svako ima u stanu! Pored toga što troše gotovo četiri puta manje struje od uobičajenih uličnih sijalica, LED sijalice traju najmanje 10 godina.

Čak i za manju opštinu poput Petrova, postavljanje LED ulične rasvjete će osigurati oko 15.500 KM uštede godišnje. Primjera radi, taj iznos premašuje stalnu novčanu pomoć koju opština Petrovo izdvaja za štićenike ustanova socijalne zaštite tokom jedne godine, što ukazuje na to da će ovom uštedom biti oslobođena sredstva koja će se moći upotrijebiti tamo gdje je to najneophodnije.

„Projekat ima višestruki značaj za našu opštinu u smislu: smanjena potrošnje budžetskih sredstava namjenjenih uličnoj rasvjeti, poboljšanju kvaliteta ulične rasvjete i njenoj standardizaciji, kako je to primjer u zemljama Evropske unije. Sigurno da je jedan od najvećih promotivni aspekt naprednih ideja, kao i upoznavanje stanovništva sa svim aspektima projekta, a sve to u cilju širenja svijesti iz čega proizilazi da su potrebne promjene u ovom sektoru“, izjavio je dr Zoran Blagojević, + načelnik opštine Petrovo.

„Godišnje je opština Petrovo izdvajala oko 25,000 KM za uličnu rasvjetu, od čega je 18,000 KM išlo na troškove struje. Ovi troškovi su visoki jer su stare sijalice koristile svega 10 posto energije da proizvedu svjetlost, a 90 posto je bilo izgubljeno. Takođe, stare je sijalice bilo potrebno održavati i mijenjati svake godine, na šta je trošeno oko 7,000 KM. Ovo je trošak koji se ugradnjom nove rasvjete u potpunosti eliminiše.“, rekla je Snežana Mišić-Mihajlović, izvršna direktorica MDP Inicijative.

„Naš cilj je da pokažemo da se jednostavnim intervencijama može osigurati izuzetna ušteda novaca i smanjiti zagađenje okoliša. Uvođenje štedljive ulične rasvjete u opštini Petrovo je odličan primjer koji bi sve opštine u BiH mogle slijediti, pogotovo zbog velikih ušteda, brze isplativosti ulaganja, a pogotovo zbog smanjenja zagađenja, jer će nova rasvjeta smanjiti emisiju CO2 za 63 tone godišnje“, izjavila je Slađana Bundalo, službenica za planiranje u oblasti životne

sredine UN-ovog programa.

UN-ov program Očuvanje okoliša i klimatske promjene u saradnji sa partnerima implementira 28 projekata energetske efikasnosti ukupne vrijednosti preko 3 miliona US dolara širom BiH. Ovi projekti promovišu korištenje alternativnih i obnovivih izvora energije, odnosno održivi razvoj uz očuvanje životne sredine. Svakim projektom se ostvaruju značajne uštede zahvaljujući kojima lokalni partneri mogu sredstva uložiti u sopstvene prioritete. UN-ov program implementiraju UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, opštinama, te organizacijama civilnog društva. Program se finansira sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva.