Radionica: Kako Se Određuje Cijena Vode?

Radionica: Kako se određuje cijena vode?

Derventa, 05.03.2014. – Predstavnici mjesnih zajednica iz opština Derventa, Prnjavor i Čelinac danas su sa zanimanjem pratili izlaganje prof. dr Branka Vučijaka o finansijskoj održivosti seoskih vodovoda i metodologiji za određivanje cijene vode. Na radionici je naglašeno da se cijena vode mora odrediti uz poštivanje principa “punog pokrivanja troškova”, ali da treba uzeti u obzir i pravičnost raspodjele troškova na potrošačke kategorije.

Učesnici su aktivno diskutovali i razmjenjivali iskustva o različitim sistemima naplate vode u njihovim mjesnim zajednicama. U dosadašnjoj praksi naplate vode rukovodstva i korisnici seoskih vodovoda pokazuju visok stepen solidarnosti. Na primjer, u nekim mjesnim zajednicama vrši se subvencionisanje za socijalno ugrožene slučajeve. U toku radionice učesnici su izračunali okvirne cijene vode za svoje vodovode prema predloženom modelu i razmotrili opcije za stimulisanje štednje vode i poboljšanje naplate.

Radionicu je organizovao tim Centra za menadžment, razvoj i planiranje iz Doboja uz podršku partnerske organizacije CELOR iz Dervente, u okviru projekta “Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja” koji finansiraju EU i SDC.