Radionica O Upravljanju Lokalnim Vodovodima U BiH – Ključni Aspekti Upravljanja I Obaveze Operatera

Radionica o upravljanju lokalnim vodovodima u BiH – ključni aspekti upravljanja i obaveze operatera

Tuzla, 23.11.2017. – Danas je u Tuzli održana radionica o upravljanju lokalnim (seoskim) vodovodima u Bosni i Hercegovini. Radionica je organizovana u okviru projekta „Voda za sve“ koji finansira EU, a realizuju udruženja Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative iz Doboja i Aquasan mreža u B&H iz Bihaća.

Učesnici radionice bili su predstavnici operatera seoskih vodovoda, jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća. Predavanje o ključnim principima i pravilima za upravljanje vodovodnim sistemima, kao i obavezama operatera vodovoda, održala je mr. sc. Mirela Uljić. Komparativni prikaz različitih modela upravljanja i vođenje procesa analize rada vodovoda, po pojedinim aspektima upravljanja, vodile su dr. sc. Meldina Kokorović-Jukan i dr.sc. Jasmina Okičić.

Da bi se izbjegli tipični problemi u radu vodovodnih sistema, vlasnici seoskih vodovoda trebaju donijeti pravilnu odluku o tome ko će upravljati i održavati sistem. Ukoliko se mjesne zajednice, udruženja ili grupe građana, u ulozi vlasnika sistema, odluče da te poslove povjere pravnom licu, treba da odaberu operatera koji je kompetentan za vršenje komunalnih poslova. Vlasnici i operateri trebaju sklopiti ugovor o pružanju usluga, kojim će detaljno propisati standarde i uslove pružanja usluga (poput pravila za priključenje novih korisnika, način određivanja cijene usluge, itd.).

Cilj projekta „Voda za sve“ je da se značajno poveća pravedan pristup sigurnoj i dostupnoj vodi za piće za sve građane Bosne i Hercegovine. Prema podacima, koji su prikupljeni u toku istraživanja na projektu, 34% ukupnog stanovništva BiH – uglavnom stanovništvo u ruralnim područjima – nema pristup kontrolisanim izvorima vode za piće. Od toga, 28% stanovnika se oslanja na lokalne vodovodne sisteme, a 6% na individualne izvore vode za piće. Ti sistemi najčešće nemaju osiguran stručni nadzor, pa se u praksi nailazi na mnoge probleme.

Kontakt osoba: Snežana Mišić Mihajlović, direktorica projekta (mob: 065 682 729;  email: snezana.misic@mdpinicijative.ba)