Uspješno Provedene Ulične Kampanje Potpisivanja Peticija Za Usvajanje Strateških Dokumenata U Oblasti Zaštite životne Sredine

Uspješno provedene ulične kampanje potpisivanja peticija za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite životne sredine

Banja Luka, Brčko, Bugojno, Doboj, Mostar, Sarajevo, Tuzla – 14.06.2016. godine 11:00 – 13:00 – „Aarhus centar u BiH”, zajedno sa Centrom za održivi razvoj iz Brčko distrikta BiH, Centrom za menadžment,razvoj i planiranje – MDPi iz Doboja, Centrom za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva, Društvom za istraživanje i razvoj iz Tuzle, Eko Elementom iz Bugojna, Eko Mostom iz Mostara  i LIR Evolucijom iz Banje Luke, organizovao je ulične kampanje na kojima se tražila podrška građana za usvajanje strateških dokumenata u oblasti životne sredine, koji već drugu godinu stoje u ladicama donosioca odluka.

U uličnim kampanjama u navedenih sedam gradova u BiH učestvovalo je 35 zaposlenih, volontera i aktivista navedenih udruženja, koji su za dva sata prikupili 1302 potpisa podrške građana.

Cilj ovih uličnih kampanja bio je upoznati javnost da postoje strateški dokumenti, koji stoje u ladicama neodgovornih i tražiti podršku javnosti za stvaranje pritiska na donosioce odluka kako bi se čim prije ti dokumenti usvojili, a Bosni i Hercegovini odobrio pristup EU fondovima za sektor okoliša“ istakla je koordinatorka kampanje, Sabina Jukan.

Građani su pokazali veliku zainteresiranost za zaštitu okoliša, a obzirom da je period održavanja kampanje bio u toku radnog vremena najveću podršku su dali nezaposleni, studenti i penzioneri“, istakao je voditelj kampanje u Brčko distriktu BiH, Edin Mujačić.

U Mostaru je bilo lijepo vrijeme te su mnogi pružili podršku a najbrojniji su bili penzioneri“, naveo je voditelj kampanje u Mostaru, Željko Marić.

I u Doboju je za vrijeme potpisivanja peticije na ulicama najviše bilo penzionera i omladine“, istakla je voditeljka kampanje u Doboju, Snežana Mišić Mihajlović.

U Bugojnu su lokalni mediji propratili uličnu kampanju, građani su izrazili pohvale organizacijama koje su organizirale peticiju širom BiH i čak su neki bili spremni da i novčano podrže kampanju. Poslije ulične kampanje volonteri i aktivisti su imali prijem kod načelnika Općine Bugojno koji je najavio i pismenu podršku Općine“, rekao je voditelj kampanje u Bugojnu Boris Jokić.

U Banjoj Luci su građani pozitivno ocijenili i podržali ovu kampanju te istakli žaljenje što nema više ovakvih inicijativa“, istakla je voditeljka kampanje u Banja Luci, Medina Garić.

U Tuzli su građani, također, pružili podršku inicijativi, a obzirom da se infopult za potpisivanje peticije nalazio u najfrekvetnijem dijelu grada nije bilo teško u vrlo kratkom roku prikupiti čak 320 potpisa građana“, istakla je voditeljka kampanje u Tuzli, Lejla Ibrahimović.

POZIVAMO GRAĐANE DA NAM SE PRIDRUŽE I POTPIŠU PETICIJU PUTEM INTERNETA NA ADRESI: Usvajanje strateških dokumenata u BiH – online peticija

Ulične kampanje su organizovane u okviru projekta “Podrška SECO grupe za okoliš, energiju i transport u BiH u lobiranju za donošenje strateških okolišnih dokumenata u BiH”, kojeg finansira Evropska unija.