Što Više škola I Mjesnih Zajednica Obuhvatiti Budućim Projektima

Što više škola i mjesnih zajednica obuhvatiti budućim projektima

Derventa, 07.08.2014.g. – Danas su predstavnici Centra za menadžment, razvoj i planiranje Doboj i CELOR Derventa održali sastanak sa predstavnicima opštine, osnovnih škola i mjesnih zajednica. Sastanak je organizovan u okviru projekta „Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja” koji finansiraju EU i SDC.

U prvom dijelu sastanka učesnici su razgovarali o rezultatima analize vode koja je sredinom juna mjeseca provedena u seoskim osnovnim školama. Utvđeno je da bi u većini školskih objekata mikro-biološki sastav vode trebalo poboljšati putem redovnog čišćenja bunara i rezervoara, te putem pravilne dezinfekcije vode. U fizičko-hemijskom sastavu vode nisu utvrđene veće nepravilnosti.

U drugom dijelu sastanka učesnici su diskutovali o dosadašnjim efektima projektnih aktivnosti. Svi prisutni smatraju da su seminari i sastanci bili korisni i zahvaljujući tim aktivnostima građani u mjesnim zajednicama pokazuju bolje razumijevanje o potrebi provjere kvaliteta vode i održavanju vodovodnih sistema.

Predstavnici opštine su istakli važnost unapređenja pravnog i regulatornog okvira. Do kraja ove godine, SO bi trebala da usvoji Odluku o upravljanju seoskim vodovodima. Međutim, u novoizgrađenim vodovodima i sistemima koji su u izgradnji već se mogu primijetiti pozitivni pomaci u nastojanjima da se sistemi grade na legalan način. Postoji i visoka opredijeljenost rukovodstva da budžetska sredstva usmjeravaju ka poboljšanju kvaliteta vodosnabdijevanja na selima.

Svi prisutni su se složili da bi ubuduće trebalo realizovati slične projekte uz još masovnije uključivanje predstavnika škola i mjesnih zajednica u seoskim područjima.