Okrugli Sto Na Temu „Javne Usluge Na Lokalnom Nivou”

Okrugli sto na temu „Javne usluge na lokalnom nivou”

Šamac, 02.10.2013. godine – Odsustvo infromacija o stavu građana o kvalitetu i dostupnost javnih usluga na lokalnom nivou,  nedostatak interesa građana za aktivnije učešće u procesu kreiranja lokalnih politika kao i  nedovoljan kapacitet građana kada je u pitanju način na koji se pružaju javne usluge na lokalnom nivou samo su neki od izazova sa kojima se sureću zaposleni u Administrativnoj službi Opštine Šamac u obavljanju rednovnih poslova iz oblasti pružanja javnih usluga.  Istovremeno nepostojanje platforme za kontinuiranu saradnju lokalnih vlasti i građana u oblasti pružanja javnih usluga kao i nedovoljno informacija o ovom procesu posredstvom zvaničnih kanala komunikacije Opštine Šamac sa građanima predstavljaju prostor na kome je neophodno dodatno raditi kako bi se unaprijedio kvalitet javnih usluga na lokalnom nivou.

Ovo su samo su neki od zaključaka okruglog stola na temu „Javne usluge na lokalnom nivou” koji je u organizaciji Centra za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative i Opštine Šamac održan danas u Šamcu. Tema okruglog stola bile su javne usluge na lokanom nivo, mjesto i uloga opštinske uprave u pružanju tih usluga kao i način na koji građani mogu da se aktivnije uključe u kreiranje lokalnih politika kojima se određuje dostupnost i kvalitet tih usluga. Učešće na okruglom stolu uzeli su predstavnici svih relevantnih aktera u ovoj oblasti odnosno predstavnici Administrativne službe Opštine Šamac, Skupštine opštine Šamac, javnih komunalnih preduzeća kao i predstavnici građana, korisnika javnih usluga.

Okrugli sto predstavlja sastavni dio aktivnosti predviđenih projektom „Javno o javnim uslugama” koji na prostoru opštine Šamac realizuje Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative iz Doboja, a finansijska sredstva za ovaj projekat obezbijedio je Fond otvoreno društvo u BiH.