Radionica “Kako Da Upravljamo Seoskim Vodovodima?”

Radionica “Kako da upravljamo seoskim vodovodima?”

Derventa, 23.05.2013.g. – Na radionici “Kako da upravljamo seoskim vodovodima?”predstavnici opština i mjesnih zajednica iz  Dervente, Prnjavora i Čelinca diskutovali su o opcijama za rješavanje pitanja vlasništva, kapitalnog investiranja, finansijskog upravljanja i održivosti seoskih vodovoda. Prezentovana su dva primjera upravljanja vodovodnim sistemima. Marko Đuraš je predstavio sistem kojim upravlja udruženje građana u MZ Kalenderovci u Derventi, a Zoran Simić, vlasnik d.o.o. Vodovod Osječani, je opisao primjer vodovoda kojim upravlja privatno preduzeće u MZ Osječani u Doboju.

Prof.dr. Branko Vučijak je identifikovao šest karakteristika sistema upravljanja seoskim vodovodima i sa učesnicima razvio diskusiju o optimalnim i provodivim rješenjima. U radioničkom dijelu učesnici su rangirali rješenja i time obezbijedili značajne informacije za analizu pravnog i institucionalnog okvira za rad seoskih vodovoda. Profesor Vučijak će u narednom periodu finalizirati analizu. Tekst analize će biti dostupan na web stranici Centra za menadžment, razvoj i planiranje, www.mdpinicijative.ba.

Projekat „Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja“, koji finansira Evropska unija, je pokrenut sa ciljem da doprinese poboljšanju zdravstvene situacije i kvaliteta vode za piće u slivu rijeke Ukrine kroz jačanje kapaciteta ruralnih zajednica za ostvarivanje prava na vodu i kreiranje pravnog modela za upravljanje seoskim vodovodima. Projektni tim će opštini Derventa pružiti tehničku podršku da utvrdi stanje u oblasti vodosnabdijevanja u selima, analizirati kvalitet vode za piće, predložiti rješenja kojima će se unaprijediti  regulatorni okvir za funkcionisanje seoskih vodovoda i pružiti podršku izgradnji svijesti kod korisnika usluge vodosnabdijevanja o potrebi primjene principa održivosti u korištenju vode.

Projekat implementira Centar za menadžment, razvoj i planiranje Doboj u partnerstvu sa Udruženjem za zaštitu i unapređenje čovjekove okoline „Una-Sana” Bihać i Centrom za lokalni i regionalni razvoj Derventa (CELOR).