"Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja"

projekat-vodaProjekat „Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja: Kreiranje pravnog modela za upravljanje seoskim vodovodima“ započeo je 01.01.2013.g. i trajaće ukupno 20 mjeseci. Vodeći aplikant je Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative (MDPi) iz Doboja, a partneri su Udruženje za zaštitu i unapređenje čovjekove okoline „Una-Sana“ iz Bihaća i Centar za lokalni i regionalni razvoj (CELOR) iz Dervente.

Cilj Projekta je poboljšanje zdravstvene situacije i kvaliteta vode za piće u slivu rijeke Ukrine, BiH, kroz jačanje kapaciteta ruralnih zajednica za ostvarivanje prava na vodu i kreiranje pravnog modela za upravljanje seoskim vodovodima. Osnovni fokus će biti na kreiranju modela za upravljanje seoskim vodovodima u opštini Derventa i iniciranje procesa zagovaranja za širenje modela u drugim područjima BiH. Takođe, kroz projektne aktivnosti radiće se na izgradnji kapaciteta i povećanju svijesti korisnika seoskih vodovoda za brižno upravljanje i održavanje vodovodnih sistema.

Na početku projekta provešće se detaljna analiza stanja na području opštine Derventa: mapiranje postojećih seoskih vodovoda, analiza kvaliteta vode za piće u tim vodovodima i pravna analiza okolnosti u kojima vodovodi funkcionišu. Na osnovu analize definisaće se preporuke za poboljšanje pravnog okvira, odnosno, preporučiće se pogodan pravni model za legalno funkcionisanje vodovoda u ruralnim područjima. Za zainteresovane stanovnike izradiće se priručnik za legalizaciju i upravljanje seoskim (lokalnim) vodovodima.

Postignuća će se promovisati prema stanovnicima putem lokalnih kampanja i seminara, a prema višim nivoima vlasti putem okruglih stolova u različitim dijelovima zemlje.

 

  Kako-da-upravljamo-vodovodima

 

Kako da upravljamo seoskim vodovodima?

 Kako-do-uredjenog-vodovoda-u-selima

 

Kako do uređenog vodovoda u selima?

 Voda-i-zdravlje

Voda i zdravlje!

 Analiza-pravnog-i-institucionalnog-okvira-za-rad-vodovoda-u-lokalnim-zajednicama

 

Analiza pravnog i institucionalnog okvira za rad vodovoda u lokalnim zajednicama 

 

video priceradio emisije    

 

    audio ristovac    audio krecane      audio maoca