Upotrebom Jednostavnih Solarnih Sistema Za Zagrijavanje Tople Vode U Domaćinstvima Moguće Je Umanjiti Račune Za Električnu Energiju I Do 50%

Upotrebom jednostavnih solarnih sistema za zagrijavanje tople vode u domaćinstvima moguće je umanjiti račune za električnu energiju i do 50%

Doboj,16. novembar 2016 – Upotrebom  jednostavnih solarnih sistema za zagrijavanje tople vode u domaćinstvima moguće je umanjiti račune za električnu energiju i do 50%, jedna je od poruka sa okruglog stola “Korištenjem energije sunca do pozitivnih klimatskih promjena” koji je danas održan u Doboju. Jednostavni solarni sistemi, termosifonski, koji nemaju visoku tehnologiju su veoma isplativi. Njihova isplativost se uoči tri godine nakon njihovog instaliranja. S druge strane složeniji solarni sistemi koji se koriste za dobijanje električne energije isplativi su samo ukoliko imamo subvenciju od strane države, poručila je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

Marina Turkić, iz gradske uprave, upoznala je prisutne da je Grad Doboj pristupio Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova sa ciljem smanjenja CO2 za 20.3 odsto do 2020. godine. Skupština Grada Doboj je takođe usvojila je Akcioni plan energetski održivog razvoja grada Doboja.  Akcioni plan je predvidio 14 mjera energetske efikasnosti u oblasti zgradarstva u okviru domaćistava i javnih ustanova,vodosnabdijevanja,javne rasvjete i saobraćaja.

Okrugli sto su organizovali Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, udruženjem građana Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative  iz Doboja i Gradom Doboj.