Svjetska Banka I MDPi U Posjeti Visokom

Svjetska banka i MDPi u posjeti Visokom

Visoko 30.08.2016. godine – U prostorijama Općine Visoko održan je sastanak na kome su prisustvovali  predstavnici Svjetske banke, Općine Visoko i Centra za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative iz Doboja gdje je razgovarano o trenutnom stanju u oblasti upravljanje mjesnim vodovodnim sistemima u ovoj lokalnoj zajednici. Tom prilikom istaknuta je važnost ove oblasti kao i potreba ulaganja dodatnih napora kako bi se ljudima u lokalnim zajednicama koje nisu priključene na centralni vodovodni sistem, obezbijedila zdravstveno ispravna voda za piće.

Osoblje MDP Inicijativa prisutne je upoznalo sa aktivnostim koje provodi u oblasti vodosnabdijevanja u lokalnim zajednicama u okviru mandata povjerenog od strane Svjetske banke, ali i aktivnostima koje realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije, kroz projekat „Voda za sve“.

Predstavnici Općine Visoko istakli su da oblast vodosnabdijevanja stanovnika vodom za piće u ruralnim područjima ove lokalne zajednice predstavlja jedan od glavnih zadataka i izazova u njihovom radu i da u tom pogledu provode niz aktivnosti kako bi se unaprijedila situacija u ovoj oblasti.

Predstavnici Svjetska banke bili su zainteresovani za modalitete upravljanja mjesnim vodovodnim sistemima kako iz perspektive lokalne uprave tako i iz perspektive samo operatera zaduženih za upravljanje ovom uslugom u mjesnim vodovodima.

Održani sastanak je sastavni dio istraživanja o modalitetima upravljanja mjesnim sistemima vodosnabdijevanja i sanitacije u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine koje MDPi provodi u okviru mandata koji mu je dodijeljen od strane Svjetske banke. Predmetno istraživanje se provodi kao dio regionalne inicijative koju Svjetska banka provodi na teritoriji sedam zemalja Jugoistočne Evrope u cilju identifikovanja i analize postojeće prakse u oblasti vodosnabdijevanja u ruralnim područjima i planiranja aktivnosti koje će unaprijediti stanje u ovoj oblasti.