Objavljene Preporuke Za Unapređenje Vodosnabdijevanja U Selima

Objavljene preporuke za unapređenje vodosnabdijevanja u selima

Sarajevo, 22.08.2014.g. – Organizacijom dva okrugla stola na temu “Specifičnosti organizovanja i upravljanja seoskim vodovodima”, u Banjaluci 20.08.2014.g. i u Sarajevu 22.08.2014.g., Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative zvanično je objavio završetak projekta “Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja”. Na ovim događajima organizatori su predstavili iskustva vezana za upravljanje seoskim vodovodima i objavili preporuke za sve nivoe vlasti usmjerene na poboljšanje usluga vodosnabdijevanja na selu.

Prof. dr. Branko Vučijak je dao dragocjen doprinos stručnoj diskusiji ističući da je “… za održiv rad seoskih vodovoda potrebno primijeniti niz principa – Korisnik plaća, Zagađivač plaća, Puno pokrivanje troškova – za šta je potrebno uvesti nova organizaciona i pravna rješenja …”.  “Nema  idealnog (naročito ne besplatnog) rješenja!” zaključio je prof. Vučijak.

Gospođa Brankica Budišić iz Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Opštine Derventa priznaje da su se u ovoj Opštini ranije bavili samo unapređenjima u gradskom vodovodu i da nisu poznavali stanje na terenu. Zahvaljujući učešću u Projektu počeli su sve više pažnje posvećivati legalnoj izgradnji i efikasnom upravljanju u seoskim vodovodima. Ona kaže: “Sada se u opštinskom budžetu izdvajaju sredstva za pomoć građanima mjesnih zajednica u projektovanju i prikupljanju dokumentacije za legalnu izgradnju vodovoda. Opština sada ima podatke o svim seoskim vodovodima.”

Učesnici okruglih stolova su valorizovali lekcije naučene tokom realizacije projekta, a koje apostrofiraju nadležnost jedinica lokalne samouprave za uslugu vodosnabdijevanja na cijelom području koje pokrivaju. Istovremeno viši nivoi vlasti trebali bi da kroz izradu novih zakonskih odredbi prepoznaju specifičnosti vodosnabdijevanja u seoskim sredinama, jer je važeća zakonska procedura za izgradnju i legalizaciju seoskih vodovoda komplikovana i skupa. Uvođenje novih modela upravljanja seoskim vodovodima na širem području zemlje sigurno će doprinijeti poboljšanju standarda stanovnika na selu i dosljednom poštivanju međunarodnih konvencija koje propisuju pravo na čistu vodu za piće. Preporuke za poboljšanja, kao i drugi korisni materijali o izgradnji i upravljanju seoskim vodovodima, dostupni su na web stranici MDP Inicijativa (www.mdpinicijative.ba).

Osnov za iniciranje ovog projekta Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative pronašao je u činjenici da 40% stanovnika Federacije BiH i 52% stanovnika Republike Srpske koristi seoske sisteme vodosnabdijevanja koji najčešće nemaju osiguran stručni nadzor i redovnu kontrolu kvaliteta vode. Da bi se situacija u ovom smislu unaprijedila potrebno je znati šta sve obuhvata seoski vodovod, ko upravlja njim i ko je odgovoran za kvalitet vode.

Projekat „Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja“ implementira Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative (MDPi) iz Doboja, a partneri su Udruženje za zaštitu i unapređenje čovjekove okoline „Una-Sana“ iz Bihaća i Centar za lokalni i regionalni razvoj (CELOR) iz Dervente. Finansijska sredstava za realizaciju projekta obezbijedili su Evropska unija i Švicarska agencija za razvoj i saradnju.

MDPi je nevladino, neprofitno i profesionalno udruženje iz Doboja koje pruža stručnu pomoć, poboljšava kapacitete upravljanja u opštinama i organizacijama civilnog društva, stimuliše i sprovodi razvojne inicijative i jača partnerstva i mreže na lokalnom i regionalnom nivou.

Kontakt osoba: Snežana Mišić Mihajlović, direktorica projekta (mob: 065 682 729;  email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.“>snezana.misic@mdpinicijative.ba)