Okrugli Sto Na Temu Seoskih Vodovoda

Okrugli sto na temu seoskih vodovoda

Doboj, 21.03.2014. g. – Tim Centra za menadžment, razvoj i planiranje je povodom Svjetskog dana voda organizovao okrugli sto pod nazivom “Kako do uređenih vodovoda u selima?” i na taj način skrenuo pažnju javnosti na problem vodosnabdijevanja u selima. Ovom događaju je prisustvovalo oko pedeset ljudi iz mjesnih zajednica, lokalnih uprava, komunalnih preduzeća, javnih ustanova i nevladinih organizacija iz Doboja, Dervente, Doboj Istoka, Gračanice,Banjaluke, Gradiške, Modriče, Petrova i Teslića.

Građani u selima susreću se sa nizom problema u toku izgradnje i upravljanja vodovodnim sistemima. “Legalno funkcionisanje vodovodnih sistema podrazumijeva potpuno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, definisanje vlasništva nad sistemom i nadležnosti za upravljanje”, istakla je Violeta Janković ispred Javne ustanove “Vode Srpske”. Marko Đuraš iz mjesne zajednice Kalenderovci kod Dervente je sa učesnicima okruglog stola podijelio iskustva u izgradnji i upravljanju njihovim seoskim vodovodom. “Dosta smo se mučili prilikom izgradnje, jer nije bilo uputstava na jednom mjestu. Vodovod smo nekako izgradili, ali upravljanje je veći problem”, rekao je Đuraš.

Učesnici su u diskusiji istakli da građani i predstavnici vlasti moraju biti proaktivni da bi obezbijedili poboljšanja u vodosnabdijevanju, te da putem otvorenog dijaloga moraju usklađivati interese i potrebe. Takođe, učesnici su pohvalno ocijenili pokušaje nekolicine opština i gradova da, u okviru važećih propisa, posebnom odlukom urede izgradnju i upravljanje seoskim vodovodima.

Predstavnici Centra za menadžment, razvoj i planiranje su na ovom događaju promovisali “Priručnik za legalizaciju i upravljanje seoskim vodovodima” koji sadrži korisne informacije i uputstva za zainteresovane građane.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Pravo na vodu za stanovnike ruralnih područja” koji finansiraju EU i SDC, a implementira Centar za menadžment, razvoj i planiranje iz Doboja u partnerstvu sa Centrom za lokalni i regionalni razvoj iz Dervente i Udruženjem “Una-Sana” iz Bihaća.