Završen 1. Ciklus Radionica Za Zdravstvene Ustanove O Izradi I Primjeni Plana Upravljanja Medicinskim Otpadom

Završen 1. ciklus radionica za zdravstvene ustanove o izradi i primjeni Plana upravljanja medicinskim otpadom

Realizujući projekat “Odgovorno upravljanje medicinskim otpadom”, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, u partnerstvu sa Centrom za menadžment, razvoj i planiranje – MDP inicijativama Doboj i uz finansijsku podršku EU, od 14. do 30. marta je održao 4 radionice prvog ciklusa radionica za zdravstvene ustanove na temu: “Odgovorno upravljanje medicinskim otpadom nije dobra volja nego je zakonska obaveza zdravstvenih ustanova“.

Radionice su održane u Tuzli, Doboju, Brčkom i Zvorniku gdje su od 135 učesnika prisustvovala 103 predstavnika zdravstvenih ustanova sa regiona sjeveroistočne BiH.

Učesnici su upoznati sa ključnim dokumentima za rješavanje problema upravljanja medicinskim otpadom: Studija o medicinskom otpadu, Regionalni plan upravljanja medicinskim otpadom za region sjeveroistočne BiH i Vodič za izradu Plana upravljanja medicinskim otpadom u zdravstvenoj ustanovi.

Ovi dokumenti, na kojima je radilo 20 predstavnika nadležnih ministarstava, inspekcija, zdravstvenih ustanova, biznis sektora i NVO, ukazuju na eventualne nedostatke i loše primjere upravljanja medicinskim otpadom, te nude potencijalna rješenja, uz uvažavanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i EU, koja su u skladu sa zakonskim okvirom upravljanja medicinskim otpadom u BiH. Pripremljeni Vodič za izradu Plana upravljanja medicinskim otpadom sadrži dodatni URNEK koji na jednostavan način upućuje sve zdravstvene ustanove kako trebaju pripremiti ili korigovati i primjenjivati svoj Plan. Planirano je da nakon radionica zainteresovane zdravstvene ustanove, uz pomoć eksperata koji su izradili ključne dokumente, izrade svoj Plan upravljanja medicinskim otpadom koji će prezentovati na radionicama 2. ciklusa koje će se održati krajem maja i početkom juna.

Radionice, kao i izrada Planova su prvi korak pokretanja pravilnog upravljanja medicinskim otpadom u zdravstvenim ustanovama, što će dovesti do smanjenja rizika od raznih oboljenja za sve osobe koje dolaze u kontakt s njim, do manjeg zagađenja deponija i, uopšte, do očuvanja okoliša.