Kako Ojačati Uticaj Nevladinog Sektora Na Javne Politike U BiH

Kako ojačati uticaj nevladinog sektora na javne politike u BiH

Doboj, 13.11.2009. U organizaciji Ekoalicije, čiji je član i Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative u Doboju je održana radionica na temu „Uticaj NVO sektora na javne politike u BiH“.

Tokom radionice, koju je vodila izvšni direktor MDP Inicijativa Snežana Mišić, predstavljen je proces kreiranja javnih politika, te je istaknut značaj zagovaranja i lobiranja kao procesa neophodnih da se izvši uticaj na donosioce odluka. Članovi Ekoalicije iz desetak nevladinih organizacija iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine usaglasili su se da je nužno uticati na javne politike, bilo da se radi o promjeni ili podržavanju određene politike, donošenju zakona ili uvođenju novih organizacionih struktura.

Organizovana radionica je dio procesa jačanju kapaciteta članica Ekoalicije u rješavanju konkretnih problema njihovih sredina korištenjem različitih mehanizama uključenja, ovog puta, organizovanjem javnih kampanja. Ovo je samo jedna u nizu edukativnih radionica u okviru projekta „Od učešća javnosti do održivog razvoja“ koju podržava Evropska Unija i Fond Otvoreno društvo BiH.